Moedergeit vergeet haar kinderen niet

AMSTERDAM - Een geit vergeet het stemgeluid van haar kinderen niet, zelfs na een jaar van hen gescheiden te zijn. In een paper gepubliceerd in het tijdschriftProceedings of the Royal Society Bbeschrijven de Britse wetenschappers Briefer en McElligott van de Queen Mary’s School of Biological and Chemical Sciences hun bevindingen.

Op lange afstand herkennen ouders hun nakomelingen vooral door stemherkenning, wat cruciaal is voor de overlevingskansen van het kroost. Omdat bij het ouder worden de stem verandert, moet de moeder die veranderde stem ook leren herkennen.

Gemekker

Omdat het lastig is om dezelfde individuen enkele jaren te volgen, is het niet duidelijk hoe lang dit stemgeheugen blijft bestaan. De onderzoekers testten het stemgeheugen door het gemekker van vijf weken jonge geitjes op te nemen en ditzelfde gemekker twaalf tot achttien maanden later weer af te spelen bij de moeders. Wat bleek: de geiten waren in staat de stemgeluiden van de vijf weken oude geitjes ook een jaar later nog te herkennen als hun eigen jongen. De studie laat zien dat de dieren in ieder geval hun sociaal belangrijke partners langer herinneren.

Voortplanten

Het gedrag kan geiten helpen een sociale relatie te onderhouden met de dochter-geiten. Mogelijk zorgt het er ook voor dat de geiten zich niet voortplanten met hun eigen zoons, de bokjes, als die geslachtsrijp zijn.

Het herkennen van sociale partners over een langer tijdsbestek is belangrijk voor het onderhouden van relaties in groepen. Dit kan van belang zijn voor soorten die leven in complexe samenlevingen, die lange perioden gescheiden leven, bijvoorbeeld door migratie of winterslaap.

“Kennis van de cognitieve capaciteiten van onze gedomesticeerde dieren is belangrijk voor het welzijn van dieren en het zorgen voor de best mogelijke leefomstandigheden, met name als ze zulke lange herinneringen hebben,” aldus McElligott,

Door: NU.nl/Krijn Soeteman

Grasrand